ANCOM va putea cere eliminarea știrilor false sau blocarea accesului la rețele de socializare

Autoritatea Națională de pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) va putea solicita operatorilor telecom să blocheze accesul la știrile false cu privire la coronavirus și va putea cere eliminarea informațiilor respective de pe internet sau presă, potrivit decretului privind starea de urgență.

În cazul în care acest lucru nu este posibil, ANCOM va putea cere furnizorilor de internet blocarea accesului la rețelele sociale care nu se află sub jurisdicția legislației naționale. Astfel, autoritățile ar putea bloca, teoretic, accesul la rețele sociale precum Facebook sau la aplicații de mesagerie precum WhatsApp.

Articolul 54 din decret contine:

(5) La decizia motivată a Autorității Naționale de pentru Administrare și Reglementare în Comunicații, furnizorii de rețele de comunicații electronice destinate publicului au obligația de a bloca imediat accesul utilizatorilor din România la conținutul care promovează știri false cu privire la evoluția COVID-19 și la măsurile de protecție și prevenire și este transmis într-o rețea de comunicații electronice de către persoanele de la alineatul 3 care nu se află sub jurisdicția de legislației naționale.

La alineatul 3 se vorbește de ”furnizorii de servicii de găzduire” și ”furnizorii de de conținut”. Furnizorii e servicii de găzduire sunt companiile care asigură pe serverele lor site-uri pentru alte companii. Furnizorii de conținut pot fi mass-media sau social media. ANCOM este condusă de către Sorin Grindeanu, fost premier PSD.

Articolul 54 din decretul privind starea de urgență pune bazele legale pentru blocarea știrilor false.

sursa: libertatea.ro